Fiets eens bij ons langs!

Restaurant Grand Café de 19e is start- en eindpunt van de fietsroute rondom Heemskerk. Je bent ook als fietser meer dan welkom voor een hapje en drankje! Sterker nog, als je altijd al eens een balletje hebt willen slaan, kun je ook als niet-lid een poging wagen op de uitdagende PAR3-baan die uit 9 holes bestaat! De toegang wordt je in verschillende aantrekkelijke arrangementen aangeboden, zoals in combinatie met een koffie en huisgemaakt appelgebak.

Polders, plassen en monumentale panden: dat is in een notendop wat je in de omgeving van Heemskerk aantreft. Je fietst door open weidelanden, uitgestrekte polders en langs meren, waterwegen en oude landgoederen. Ook kom je door plaatsen als Beverwijk, Uitgeest en Velsen. In het lintdorp Assendelft rij je door de langste Dorpsstraat van Nederland.

Tijdens het fietsen kom je langs drie landhuizen. Bij Beverwijk ligt het zeventiende-eeuwse Landgoed. Halverwege de achttiende eeuw is het landhuis verbouwd naar Franse stijl. Vlak voor Velsen-Zuid rij je door het park dat Huis Velserbeek omringt, een van oorsprong zestiende-eeuwse hofstede. Het statige park is eind jaren dertig van de vorige eeuw opnieuw ingericht door de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Je waant je hier even terug in de tijd. Kasteel is gebouwd op de grondvesten van een dertiende-eeuwse burcht. In de achttiende eeuw werd het kasteel volledig verbouwd naar de toen geldende maatstaven. Ook later werden er nog veranderingen doorgevoerd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de bezetters als weerstation gebruikt.

Na buiten Velsen-Zuid fiets je recreatiegebied Spaarnwoude binnen. Je rijdt hier door bossen en veenweidegebieden. Hoewel dit gebied in de jaren zestig van de vorige eeuw een recreatieve functie kreeg, zijn er nog verkavelingspatronen te zien uit de tiende en elfde eeuw. Deze patronen zijn destijds door de boeren aangebracht bij de ontginning van de veenmoerassen.

Even later rij je door een strak ingedeeld polderlandschap. Je ziet er typerende lange kavelvormen en weelderige rietstroken. En natuurlijk de Hollandse openheid en hoge luchten. Wat is het fijn om hier uit te waaien. Bij het Uitgeestermeer kom je langs de Tweede Broekermolen, een in 1631 gebouwde windmolen. Het is een van de vijf molens die de Uitgeester- en Heemskerkerbroekpolder bemaalde.

 

Route.nl

Op Route.nl vind u de mooiste fiets- en wandelroutes en de meest verrassende bezienswaardigheden binnen de leukste regio’s en natuurgebieden werken we samen met verschillende partners. Zo kunnen we jou kwaliteitsroutes aanbieden. Maak kennis met onze partners en vind de routes waarnaar jij op zoek bent.

Bekijk hier de fietsroute rondom Heemskerk

routenl_logo

fietsen01

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!